Resa till Hammerdal med FMK/JH den 7 oktober 2022

En liten reseskildring fritt ur minnet! Och ja, minnet räckte i alla fall till detta.
Fyrtio glada resenärer hade hörsammat kallelsen, det var egentligen fler anmälda med det var max 40 som fick plats på denna bussresa till Hammerdal för studiebesök hos Norrlands Trähus och Fyrås Trä.
Vi blev uppdelade i två grupper för att det skulle bli lättare vid besöken och att Åsgården inte kunde ta emot så många matgäster samtidigt.
Vår grupp började hos Norrlands Trähus där Niklas Nässén guidade oss igenom hela produktionskedjan. Norrlands Trähus är ett familjeföretag som har funnits i ca 20 år med 60 st anställda och med omsättning på ca 80-90 milj/år. De tillverkar ca 300 hus om år.

Han berättade att tillverkningen beställdes av byggföretag som projekterade bostadsområden och som i sin tur säljer och monterar husen på plats. Monteringen av husen kunde börja vi 07.00 och vara vädersäkrade med tak på vid 14.00-15.00 samma dag. (om vädret tillåter)
(Har själv ett förflutet i branschen då jag har ritat monteringsfärdiga hus åt ett företag på 70-talet som inte finns längre. Intressant att se att det fungerar i stort sett lika nu som då. Reds.anm.)

Åkte sedan vidare till Åsgården där vi avlöste den andra gruppen för lunch. Därefter fortsatte resan till Fyrås Trä. Där Anders Pålsson tog emot oss med att visa en liten film som visade företagets produktion. Efter det blev det rundvandring på området som idag är 22 ha stort. När de startade 1985 var området 2 ha. De är 40 anställda och är självförsörjande när det gäller drift och underhåll.


Produktionen består av många olika längder och dimensioner av både impregnerade och oimpregnerade stolpar.
Företaget har en årsproduktionen i storleken av 1 miljon stolpar, som köps upp av olika företag i Sverige och flera länder vilka sedan säljer vidare till kunder.


Och där slutade den dagen med bussresa hem igen till Östersund.
Ett stort tack till våra arrangörer av resan.
Eva Persson och Kent Jönsson som lyckades pussla ihop resan med ett mycket bra arrangemang.
Fick med reseledare Kent på bild.

Text & foto: Bosse Thorhuus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *