Aktuellt

Däckbyte hösten 2023

Hej FMK:are!

Följande priser gäller för kommande vintersäsong. 2023-2024.
Däckhotell 650:- för Medlem👍
Skiftning av däck 250:- för Medlem👍
Däckhotell 895:- för Icke Medlem
Skiftning av däck 399:- för Icke Medlem
Som ni ser så finns lite ekonomiska vinster att göra som medlem i FMK/JH.
Kanske ett argument till att värva fler medlemmar??
Byt däck och kör försiktigt!
https://www.dackia.se/dackverkstad/ostersund/SE0001501041.html

ExpoNorr 2-4 juni 2023

Det behövs lite hjälp vid vår monter under mässdagarna. Kanske just du kan hjälpa till för att visa upp FMK/JH. Mässan kommer i år att hålla till vid Östersunds Tennishall där jag tror att det en gång i tiden var där allting startade.
Det finns viss bemanning av vår monter, men vi behöver vara fler för att det inte ska bli för jobbigt för några stycken. Blir vi fler så blir det mindre pass/person.

Styrelsen för FMK/JH har beslutat att deltaga vid årets ExpoNorr Mässa. För att synliggöra oss mer för allmänheten och att kunna värva fler medlemmar till föreningen.
För att kunna bemanna vår monter så söker vi frivilliga för att fylla på bemanningen under de dagar mässan pågår. Man bör vara minst tre, helst kanske fyra per pass för att byta av varandra för mat och kaffe och lite rast vila.
Passen kommer att delas upp i för- och eftermiddagspass.
Till er som anmäler intresse att vara med kommer att få mer info om tider och andra praktiska detaljer om ni skickar över ett mail till: info@fmkjh.se
eller ring S-G Olsson 070-554 90 24
Till ExpoNorr hemsida

Däckbyte våren 2023

Hej FMK:are!

Vår eminente Göran Westman har i veckan haft en förhandling med Däckia.
Och följande priser gäller för kommande säsong.
Däckhotell 650:- för Medlem👍
Skiftning av däck 250:- för Medlem👍
Däckhotell 895:- för Icke Medlem
Skiftning av däck 399:- för Icke Medlem
Som ni ser så finns lite ekonomiska vinster att göra som medlem i FMK/JH.👍
Kanske ett argument till att värva fler medlemmar??
Byt däck och kör försiktigt!

Referat från årsmötet 2023

FMK hade den 23 mars sitt årsmöte på Travet. Ett 50-tal medlemmar hade lockats med medlemslotteri, god mat och sist men inte minst en genomgång om Trygghetens Hus i Östersund.
Daniel Hedin, utbildningssamordnare för Räddningstjänsten i Jämtland berättade lättsamt och informativt om tillblivelsen av Trygghetens Hus.

Daniel Hedin
Det började efter tågolyckan i Kälarne 1997 att diskuteras en samlokalisering av så många myndigheter som möjligt till en gemensam organisation. Det dröjde ända till 2009 när ATS lades ner då det blev goda möjligheter för en samlokalisering.
I dagsläget äger alla kommuner Trygghetens Hus utom Åre kommun som enligt uppgift är på väg in som medlem. De myndigheter som ursprungligen bildade Trygghetens Hus var SOS Alarm, Jämtland/Härjedalen region, Svenska Kyrkan, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Räddningstjänsten, Länsstyrelsen, Kriminalvården, Polisen och Försvarsmakten. I ett senare skede tillkom 1177. Trygghetens Hus är ett helt unikt projekt i Sverige och hela Europa.
Under åren 2009-2014 sammanträdde alla blåljusmyndigheter varje månad. Den allra största vinsten med den här nya organisationen var dock att informella möten mellan dessa myndigheter kunde ske väldigt snabbt på grund av den gemensamma lokaliseringen.
Dock hände något 1 januari 2015 som skakade om polisens verksamhet betydligt! Polismyndigheten omstrukturerade då sin verksamhet genom att en stor del av Sveriges polismyndigheter flyttades till Umeå och kom att administreras därifrån. Den nya benämningen blev då Polisregion Nord.

2017 flyttar åklagarmyndigheten till eget hus inom området och det blev lite bekymmersamt då många av åklagarmålen också berörde de andra myndigheterna.
2020 fick äntligen polisen ett eget häkte i Östersund som enligt uppgift idag har fullt i alla sina arrester.
I Jämtland finns 16 ambulanser, 1 helikopter och 1 drönare som SOS Alarm har ett ansvar för. Då SOS Alarm har ett nationellt telefonnummer kan övriga Sverige hämta hjälp från SOS Alarm i Jämtland i nödläge.
Daniel Hedin berättade att det f n råder stor brist på deltidsbrandmän och uppmanade alla enträget att sprida vidare till intresserade att dom är så välkomna!
Fr o m 2 maj så kommer HjärtLung-utbildning att ske för ambulans- och polispersonal samt alla frivilliga personer som vill hjälpa till i ett nödläge.  Alla som genomgått HL-utbildning, måste då installera en SMSapp. Råkar de befinna sig i närheten av en nödställd får de då ett SMS och kan snabbt hjälpa till innan räddningspersonal anländer. Appen heter SMS-livräddare och kan laddas ner redan nu. Jan Näsvall är projektledare för detta.
FMK och M (Motormännen) hade gemensamt anordnat denna träff. Stig-Björn Sundell medlem i Motormänen avtackade Daniel Hedin för den mycket intressanta genomgången.
Text: Mona Wallander

Foto: Mona Wallander & Bosse Thorhuus

FMK/JH Kallar till Årsmöte 2023

FMK Jämtland – Härjedalen årsmöte 23 mars 2023
Tid: Torsdagen 23 mars kl. 1800.
Plats: Spiltas krog, Östersunds travbana.
FMK inbjuder medlemmar med respektive till årsmöte!
Årsmötesförhandlingar, närvarolotteri och information
om Trygghetens hus. 
Buffé och kaffe till subventionerat pris á 150 kr/pers.
Bindande anmälan till buffén senast 10 mars till info@fmkjh.se

Motioner föreslagna av styrelsen att behandlas på årsmötet.
Motion 1: https://fmkjh.se/wp-content/uploads/2023/02/Motion-nr-1-fran-styrelsen-att-behandla-vid-ordinarie-arsmote-2023.pdf

Motion 2: https://fmkjh.se/wp-content/uploads/2023/02/Motion-nr-2-fran-styrelsen-att-behandla-vid-ordinarie-arsmote-2023.pdf

Halkkörning på Lungre Motorstadion 29/1 2023

Gratis tillfälle att träna körning på halt underlag söndag 29 januari 2023 kl 11.00
FMK och Motormännen inbjuder traditionsenligt allmänheten att gratis öva halkkörning på anläggningarna vid Östersunds motorstadion (Ca 8 km från Östersund längs väg 87 mot Stugun). Senaste anmälan är kl 14.00 och man kan köra till kl 15.00
Många av oss norrlänningar anser att vi är duktiga på att behärska våra bilar även på halt underlag.
Det kan vara så, men det skadar inte att uppöva förmågan. Många av oss har kanske bytt till modernare bilar med antisladd och andra tekniska finesser och då inte lärt oss hur de beter sig, när det uppstår en oväntad situation på isigt underlag.
Vi tar även upp andra frågor kring trafiksäkerhet och bjuder på fika och varmkorv.
Tag med bilen, maken/makan, barnen, barnbarnen och vänner till en lärorik och kul dag. Även de som övningskör är välkomna med sina handledare.

Frågor och andra funderingar besvaras av Göran Westman
Mobil 070-659 85 55
Mail  gwe.ostersund@telia.com

Resa till Hammerdal med FMK/JH den 7 oktober 2022

En liten reseskildring fritt ur minnet! Och ja, minnet räckte i alla fall till detta.
Fyrtio glada resenärer hade hörsammat kallelsen, det var egentligen fler anmälda med det var max 40 som fick plats på denna bussresa till Hammerdal för studiebesök hos Norrlands Trähus och Fyrås Trä.
Vi blev uppdelade i två grupper för att det skulle bli lättare vid besöken och att Åsgården inte kunde ta emot så många matgäster samtidigt.
Vår grupp började hos Norrlands Trähus där Niklas Nässén guidade oss igenom hela produktionskedjan. Norrlands Trähus är ett familjeföretag som har funnits i ca 20 år med 60 st anställda och med omsättning på ca 80-90 milj/år. De tillverkar ca 300 hus om år.

Han berättade att tillverkningen beställdes av byggföretag som projekterade bostadsområden och som i sin tur säljer och monterar husen på plats. Monteringen av husen kunde börja vi 07.00 och vara vädersäkrade med tak på vid 14.00-15.00 samma dag. (om vädret tillåter)
(Har själv ett förflutet i branschen då jag har ritat monteringsfärdiga hus åt ett företag på 70-talet som inte finns längre. Intressant att se att det fungerar i stort sett lika nu som då. Reds.anm.)

Åkte sedan vidare till Åsgården där vi avlöste den andra gruppen för lunch. Därefter fortsatte resan till Fyrås Trä. Där Anders Pålsson tog emot oss med att visa en liten film som visade företagets produktion. Efter det blev det rundvandring på området som idag är 22 ha stort. När de startade 1985 var området 2 ha. De är 40 anställda och är självförsörjande när det gäller drift och underhåll.


Produktionen består av många olika längder och dimensioner av både impregnerade och oimpregnerade stolpar.
Företaget har en årsproduktionen i storleken av 1 miljon stolpar, som köps upp av olika företag i Sverige och flera länder vilka sedan säljer vidare till kunder.


Och där slutade den dagen med bussresa hem igen till Östersund.
Ett stort tack till våra arrangörer av resan.
Eva Persson och Kent Jönsson som lyckades pussla ihop resan med ett mycket bra arrangemang.
Fick med reseledare Kent på bild.

Text & foto: Bosse Thorhuus

Studiebesök i Hammerdal

Den här gången kommer vi att ta oss till Hammerdal.
Fredagen den 7 oktober 2022.
Där kommer vi att besöka Fyrås Trä FTI och Norrlands Trähus AB.
Fyrås Trä tillverkar och impregnerar stolpar i olika dimensioner. Norrlandshus tillverkar huselement och utfackningsstommar.

Upplägget för resan är följande:
Resa med buss fredagen den 7 oktober 2022
Gemensam avresa från Travparkeringen kl 09.00
Beräknad ankomst Travparkeringen 15.45
Beräknad ankomst till Fyrås Trä kl 10.00

Vi kommer att bli uppdelade i två grupper (Grupp 1 & Grupp 2) Gruppindelningen måste till för att Hotell Åsgården inte kan ta emot så många lunchgäster samtidigt. Samt att vid besöken så blir det mindre trångt.
Uppdelning av besöksgrupper kommer att göras under bussresan till Hammerdal.

Besök och Lunch
Besök med bussresa och lunch bekostas av FMK/JH
Ange behov vid mat-allergier

Även om vädret är på vår sida så kan det vara bra att ta med en varm jacka och gärna lite grövre skor, då vi kommer att vistas i industrier både inne och ute.

Svar endast via mail senast Onsdagen den 28 september!

OBS!! Först till kvarn….
Max antal på bussen 40 st

För anmälan till resan gäller att du skickar ett mail till: info@fmkjh.se
För att anmälan ska gälla så är det Mail som gäller!
Det går alltså inte att boka via telefon!
Detta för att det blir lättare att hantera anmälningarna då Först till kvarn gäller.
Ni som har fått plats/ -och inte plats på resan kommer att meddelas via mail.

Eventuella frågor kan ställas via mail info@fmkjh.se


Studiebesök hos Cowboykåken 14 juni 2022

Hej FMK:are!

En återblick på bussresan till Mårdsjön och Cowboykåken med text och bilder.

Vi, inte alla. Gjorde en bussresa till Mårdsjön och Cowboykåken tisdagen 14 juni 2022, som blev väldigt uppskattad.
Dick Bewarp, ”en 08 som flyttade till Mårdsjön -08” som är ägare till Kåken berättade ingående hur han byggde upp det hela. Tankar på bygget började ta form redan under 2008 då han flyttade från Stockholm till Mårdsjön. Han hade innan det sökt lämpliga platser att flytta till. Då han sökte sig uppåt landet blev fastigheterna billigare ju längre upp han kom och det slutade i Mårdsjön.
Han bodde i ett väldigt dåligt hus på fastigheten under byggtiden, som han senare rev. Hela byggprojektet tog 3 år att slutföra.
Han la ner mycket tid på att handbarka alla stockarna som också gjorde att han höll på att ge upp projektet. Med arbetsdagar på 14-15 timmar.
Som det också står vid Entrén, 300 Logs, 1000 days East 2012
Grannar och bybor ställde upp med mycket hjälp under byggtiden.
Han ville ha ett Alaska-inspirerat timmerhus och hade därför kontakt med en amerikan som byggt flera liknade timmerkåkar.
Eftersom han har lite ”myror i brallan” så drog han igång ett nytt projekt där han åter fick byborna att engagera sig som slutade med Cowboybåten med bryggplats och samlingsstuga vid sjön.

Eftersom vi fick tid över på dagen, så kunde vi med kort varsel åka vidare till Lillsjöhögen och få en guidad tur vid Stavkyrkan som byborna byggt i egen regi.

Mer Info. Cowboykåken: Sök på Cowboykåken via internet
Mer Info. Stavkyrkan: Sök på Lillsjöhögen Stavkyrka via internet

Text & bild: Bosse Th

Klicka på Cowboy-Moto så finns fler bilder!

Cowboy-moto


Resa till Cowboykåken i Mårdsjön!

Studieresa med buss Tisdagen den 14 jun 2022

09.30        Avresa  med buss från travparkeringen  Bussen har plats för 48 passagerare
10.30  ca  Ankomst till Mårdsjön.
Hemresan är beräknad till 15.00

Uppdelning på plats med besöksgrupper om ca 20 personer.
Visningen/Guidning kostar 100 SEK och betalas med OBS! KONTANTER OBS!, under bussresans gång till FMKJH och FMKJH gör sedan en betalning till Dick Bewarp.
Guidning i huset och sen förtäring i form av kaffe/ te, smörgås och kakor vid båten. Där finns också en stor altan där det går att sitta, toalett och ett hus som säkert kan öppnas vid event dåligt väder.
Även om vädret är på vår sida så kan det vara bra att ta med en varm jacka eftersom det kan blåsa kallt från sjön.

Kaffe, the smörgås och kakor serveras utomhus och bekostas av föreningen/FMKJH.
Det är inte räknat med någon mat under resan, så om ni känner för att ta med extra förtäring så går det bra.

ANMÄLAN

Svar endast via mail senast måndagen den 6 Juni!

OBS!! Först till kvarn…. Är det som gäller!

För anmälan till resan gäller att du skickar ett mail till: info@fmkjh.se
För att anmälan ska gälla så är det Mail som gäller!
Det går alltså inte att boka via telefon!
Detta för att det blir lättare att hantera anmälningarna då ”Först till kvarn gäller.”
Ni som har fått plats på resan kommer att meddelas via mail.

Eventuella frågor kan ställas via mail info@fmkjh.se.